четвер, лютого 14

Маківник або маковий рулет



Маківник традиційно печуть в Україні на різдвяні свята, але якщо ви спробуєте спекти маківник за цим рецептом, то гарантовано будете пекти його дуже часто. Тому що тісто цього маківника смачне і дуже ароматне, а начинка, окрім маку, містить кілька видів горіхів, родзинки, мед та секретні інгредієнти, про які детально напишу нижче ;) 

І найголовніше, тут збережено ідеальний баланс між начинкою і тістом: тобто багато начинки і в міру тіста. Цей маківник настільки багатий, смачний та досконалий, що ні один торт з кремом чи будь-яке вишукане тістечко йому не конкуренти. Гарантую, що ваша рука буде тягнутися за наступним шматком, потім ще за одним і так допоки вас не зупинить совість чи гості (перевірено на мені) :)


Отже, рецепт на 2 маківника: 

Опара:
  • 1 скл. теплого молока
  • 30 г свіжих дріжджів
  • 1 ч.л. цукру
  • 1 ст.л. борошна
Все розмішати і залишити в теплому місці, поки об'єм не збільшиться вдвічі. Тим часом починати готувати начинку.

Коли опара буде готова, замісити нею
  • 450 г просіяного борошна
  • 3 яйця
  • 65 г цукру
  • 140 г масла розтопленого
  • цедра 1 апельсина за бажанням
Тісто має бути вільне, не забите, але добре вимішане, має легко відходити від рук (тут досить багато масла, тому місити таке тісто дуже легко). Відкласти тісто в тепле місце, щоб збільшилося вдвічі.

Начинка:
  • 500 г сухого маку
  • 150 г масла
  • 4 ст.л. рідкого меду
  • 2 малі пачечки ванільного цукру
  • 70 г грецьких горіхів
  • 70 г лісових горіхів
  • 70 г мигдалю
  • 100 г родзинок
  • жменя апельсинових цукатів
  • цедра 1 лимона
  • 4 ст.л. густого сливового повидла
  • 4 яйця
  • 1 скл.цукру
  • 2 ст.л. коньяку
Мак помити, залити 1л гарячого молока і варити 40хв приблизно. Зернятка маку повинні легко розтиратися між пальцями. Можна помитий мак залити гарячим молоком на ніч, а зранку зварити, тоді він набагато швидше звариться.
Зварений мак вистудити і змолоти на м'ясорубці мінімум двічі.

Масло розтопити в каструльці, додати мед, ванільний цукор, дрібно посічені чи змелені в блендері горіхи, родзинки, апельсинові цукати, цедру лимона. Суміш постійно помішувати і тримати на маленькому вогні. Через 2-3хв додати мак і сливове повидло, тримати на маленькому вогні, щоб випарувалася зайва волога, ще 10-15 хв, постійно помішувати, щоб не пригоріло. Залишити вистуджуватися. 
Тим часом замісити тісто, а коли тісто буде підходити, завершити начинку. Для цього 4 яйця розділити на білки і жовтки. Жовтки збити зі склянкою цукру, білки теж збити на густу піну. У вистуджений мак додати збиті жовтки, коньяк та піну з білків, легко вимішати до однорідності.

Тісто розділити на 2 частини. Розкачати тісто на прямокутник, товщиною приблизно 7мм. Викласти половину макової начинки і швидко та дуже щільно скрутити рулет. Не треба боятися цього моменту, треба зробити все швидко і впевнено, щоб тісто не порвалося.
сформувати так і другий рулет. 

Я печу маківник у довгій формі для хліба (чи кексу). Змастити форму маслом, посипати білими сухарями і викласти рулети у форму, залишити у теплому місці на 15-20хв, щоб підросли.

Духовку нагріти до 180гр. Рулети змастити зверху яйцем, посипати маком чи посіченими горіхами за бажанням. Пекти 50-60 хв. при 180гр.




17 коментарів:

  1. Давно шукала рецепт маківника,обов"язково спробую.лише мені здаеться що дріжджів забагато.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. що вам заважає дати менше дріжджів, спекти і оцінити результат?

      я коли роблю дріжджове тісто, то маю розрахунок дріжджі: рідина наступний - для тіста без жиру 1:10, для тіста з жиром 1:5.

      Видалити
    2. Все залежить від дріжджів, але з багаторічного досвіду можу сказати, що така пропроція дуже вдала.

      Видалити
  2. Ja sprobuvala, duzhe duzhe smachnyj. Mij cholovik postijno pytajetsia koly zrobu znovu makinvyk. Diakuju za recept.

    ВідповістиВидалити
  3. Вийшло! В мене ніколи не виходило таке смачне дріжжьове тісто. А тут і піднялась добре, і смак відмінний! Щоправда, я в тісто додала цукру більше, а мак заправила какао-порошком. Дякую Вам! ;)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. На здоров'я! Ви тепер віртуозний пекар-кондитер :) Це досить складний рецепт.

      Видалити
  4. Відповіді
    1. Нехай вас не лякає велика кількість інгредієнтів, техніка приготування описана досить детально, тому не все так складно :)
      Це дуже смачний маківник, тому результат виправдає усі прикладені зусилля.

      Видалити
  5. Дуже смачно!!!! Як добре що натрапила на ваш рецепт. Тепер тільки таке тісто буду замішувати.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Тісто тут дуже смачне і легке в приготуванні, це правда!

      Видалити
  6. Дуже дякую за чудовий рецепт! Тепер готую маківник досить часто, бо домашні вимагають :). Правда, я додаю трохи більше цукру в тісто і дрібно посічене й швидко протушковане з цукром яблуко в начинку. А ще я зменшила температуру випікання на 5 градусів і витягаю маківник на 5 хвилин раніше (напевно, через особливості моєї духовки). Так маківник виходить ще ніжніший і соковитіший. І готувати його зовсім не складно, тільки трохи задовго, але він того вартий!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. На здоров'я!
      "домашні вимагають" це так мені знайомо :) :)
      Маківник справді вартує усіх прикладених зусиль!

      Видалити
  7. Дуже вдала пропорція мак-тісто. Приготування трохи займе часу, але воно того ВАРТЕ!!! Кількість готового маківника вражатиме, але більше все ж таки вразить швидкість його зникнення. Дуже щиро дякую Вам за рецепт! Ірина.

    ВідповістиВидалити
  8. Начиталася Вашого рецепту і захотілося теж такий спекти...скажіть,чи добре то є додавати до маку повидло,бо ще такого не пекла,яка за смаком виходить начинка. Дякую.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Анна, повидло просто загустить мак і додасть кислинку.

      Видалити