Маківник традиційно печуть в Україні на різдвяні свята, але якщо ви спробуєте спекти маківник за цим рецептом, то гарантовано будете пекти його дуже часто. Тому що тісто цього маківника смачне і дуже ароматне, а начинка, окрім маку, містить кілька видів горіхів, родзинки, мед та секретні інгредієнти, про які детально напишу нижче ;)
І найголовніше, тут збережено ідеальний баланс між начинкою і тістом: тобто багато начинки і в міру тіста. Цей маківник настільки багатий, смачний та досконалий, що ні один торт з кремом чи будь-яке вишукане тістечко йому не конкуренти. Гарантую, що ваша рука буде тягнутися за наступним шматком, потім ще за одним і так допоки вас не зупинить совість чи гості (перевірено на мені) :)
Отже, рецепт на 2 маківника:
Опара:
- 1 скл. теплого молока
- 30 г свіжих дріжджів
- 1 ч.л. цукру
- 1 ст.л. борошна
Все розмішати і залишити в теплому місці, поки об'єм не збільшиться вдвічі. Тим часом починати готувати начинку.
Коли опара буде готова, замісити нею
- 450 г просіяного борошна
- 3 яйця
- 65 г цукру
- 140 г масла розтопленого
- цедра 1 апельсина за бажанням
Тісто має бути вільне, не забите, але добре вимішане, має легко відходити від рук (тут досить багато масла, тому місити таке тісто дуже легко). Відкласти тісто в тепле місце, щоб збільшилося вдвічі.
Начинка:
- 500 г сухого маку
- 150 г масла
- 4 ст.л. рідкого меду
- 2 малі пачечки ванільного цукру
- 70 г грецьких горіхів
- 70 г лісових горіхів
- 70 г мигдалю
- 100 г родзинок
- жменя апельсинових цукатів
- цедра 1 лимона
- 4 ст.л. густого сливового повидла
- 4 яйця
- 1 скл.цукру
- 2 ст.л. коньяку
Мак помити, залити 1л гарячого молока і варити 40хв приблизно. Зернятка маку повинні легко розтиратися між пальцями. Можна помитий мак залити гарячим молоком на ніч, а зранку зварити, тоді він набагато швидше звариться.
Зварений мак вистудити і змолоти на м'ясорубці мінімум двічі.
Масло розтопити в каструльці, додати мед, ванільний цукор, дрібно посічені чи змелені в блендері горіхи, родзинки, апельсинові цукати, цедру лимона. Суміш постійно помішувати і тримати на маленькому вогні. Через 2-3хв додати мак і сливове повидло, тримати на маленькому вогні, щоб випарувалася зайва волога, ще 10-15 хв, постійно помішувати, щоб не пригоріло. Залишити вистуджуватися.
Тим часом замісити тісто, а коли тісто буде підходити, завершити начинку. Для цього 4 яйця розділити на білки і жовтки. Жовтки збити зі склянкою цукру, білки теж збити на густу піну. У вистуджений мак додати збиті жовтки, коньяк та піну з білків, легко вимішати до однорідності.
Тісто розділити на 2 частини. Розкачати тісто на прямокутник, товщиною приблизно 7мм. Викласти половину макової начинки і швидко та дуже щільно скрутити рулет. Не треба боятися цього моменту, треба зробити все швидко і впевнено, щоб тісто не порвалося.
сформувати так і другий рулет.
Я печу маківник у довгій формі для хліба (чи кексу). Змастити форму маслом, посипати білими сухарями і викласти рулети у форму, залишити у теплому місці на 15-20хв, щоб підросли.
Духовку нагріти до 180гр. Рулети змастити зверху яйцем, посипати маком чи посіченими горіхами за бажанням. Пекти 50-60 хв. при 180гр.
Давно шукала рецепт маківника,обов"язково спробую.лише мені здаеться що дріжджів забагато.
ВідповістиВидалитищо вам заважає дати менше дріжджів, спекти і оцінити результат?
Видалития коли роблю дріжджове тісто, то маю розрахунок дріжджі: рідина наступний - для тіста без жиру 1:10, для тіста з жиром 1:5.
Все залежить від дріжджів, але з багаторічного досвіду можу сказати, що така пропроція дуже вдала.
ВидалитиJa sprobuvala, duzhe duzhe smachnyj. Mij cholovik postijno pytajetsia koly zrobu znovu makinvyk. Diakuju za recept.
ВідповістиВидалитиНа здоров'я!
ВидалитиВийшло! В мене ніколи не виходило таке смачне дріжжьове тісто. А тут і піднялась добре, і смак відмінний! Щоправда, я в тісто додала цукру більше, а мак заправила какао-порошком. Дякую Вам! ;)
ВідповістиВидалитиНа здоров'я! Ви тепер віртуозний пекар-кондитер :) Це досить складний рецепт.
ВидалитиО_о це простий рецепт????
ВідповістиВидалитиНехай вас не лякає велика кількість інгредієнтів, техніка приготування описана досить детально, тому не все так складно :)
ВидалитиЦе дуже смачний маківник, тому результат виправдає усі прикладені зусилля.
Дуже смачно!!!! Як добре що натрапила на ваш рецепт. Тепер тільки таке тісто буду замішувати.
ВідповістиВидалитиТісто тут дуже смачне і легке в приготуванні, це правда!
ВидалитиДуже дякую за чудовий рецепт! Тепер готую маківник досить часто, бо домашні вимагають :). Правда, я додаю трохи більше цукру в тісто і дрібно посічене й швидко протушковане з цукром яблуко в начинку. А ще я зменшила температуру випікання на 5 градусів і витягаю маківник на 5 хвилин раніше (напевно, через особливості моєї духовки). Так маківник виходить ще ніжніший і соковитіший. І готувати його зовсім не складно, тільки трохи задовго, але він того вартий!
ВідповістиВидалитиНа здоров'я!
Видалити"домашні вимагають" це так мені знайомо :) :)
Маківник справді вартує усіх прикладених зусиль!
Дуже вдала пропорція мак-тісто. Приготування трохи займе часу, але воно того ВАРТЕ!!! Кількість готового маківника вражатиме, але більше все ж таки вразить швидкість його зникнення. Дуже щиро дякую Вам за рецепт! Ірина.
ВідповістиВидалитиНа здоров'я, Ірина!
ВидалитиНачиталася Вашого рецепту і захотілося теж такий спекти...скажіть,чи добре то є додавати до маку повидло,бо ще такого не пекла,яка за смаком виходить начинка. Дякую.
ВідповістиВидалитиАнна, повидло просто загустить мак і додасть кислинку.
Видалити