Начинка - це пів справи, тісто теж повинно бути на висоті: пухке, солодке і щоб не втягувало багато олії.
Пропоную почати смажити пампухи зараз, щоб до наступного Різдва стати пампуховим професіоналом (головне самим не перетворитися на пампуха)!
Простий рецепт пампухів.
- 0,5 л молока
- 50 г дріжджів
- 160 г розтопленого масла
- 3 ст.л. олії
- 10 ст.л. цукру
- 6 жовтків
- 2 ст.л. горілки
- приблизно 1 кг борошна
Розчинити дріжджі у теплому молоці, додати розтоплене масло, олію, горілку, розтерті жовтки з цукром і просіяне борошно. Вимісити тісто, щоб відставало від руки, і поставити в тепле місце на 40 хв.
Коли тісто добре підійде, сформувати пампухи - відщипнути шматочок тісто, розплескати на руці, покласти начинку і затягнути всі кінці пальцями, зробивши кульку. Покласти на дошку, посипану борошном, швом до низу і дати підійти 15-20 хв. Якщо начинка дуже волога, то краще смажити пампухи одразу.
У олію для смаження пампухів я додаю 3 ст.л. горілки і розігріваю на середньому вогні. Щоб дізнатися чи олія вже достатньо нагрілася, кладу шматочок тіста, якщо він спливає і починає смажитися, то температура олії нормальна, а якщо він опускається на дно, то олія ще захолодна. Пампухи треба смажити на середньому вогні, щоб всередині вони не були сирі. Також не бажано класти багато пампухів на один раз.
В розігріту олію опускаю пампухи швом донизу; коли обсмажаться, перевертаю на другий бік, потім шумівкою викладаю на решітку і даю залишкам олії стекти. Готові пампухи присипаю пудрою. Смачного!
А для чого додавати горілку до олії?
ВідповістиВидалититоді менше жиру набирають
Видалитикажуть, горілка не дає пампухам всмоктувати багато олії. але напевно це просто байка :)
ВідповістиВидалитиНі це не байка. Горілку або спирт треба додавати до тіста і до олії. Алкоголь не дає олії перекипати і тому пампушки не смажаться на перегареній олії. А, щоб менше вбирали в себе олії, то треба просто напросто, щоб олія була стабільної температури. Якщо ви підтримуєте температуру гарячої олії, то вам ніколи не буде такого, що пампухи набрались оливи а в середині або недопеклись або залишились сирими.
ВидалитиРаджу спробувати додавати алкоголь як до олії, так і до самого тіста.
Дякую за роз'яснення, Марія.
ВидалитиНі, це не байка. Додаю горілку до тіста і до олії, на якій смажу пампушки
ВидалитиХристос хрещається! Пекла я вчора Ваші пампухи. Тільки трішечки змінила рецепт: замісь половини порції масла, я дала 80 гр маргарини. Ще додала щіпку солі. І замість горілки я давала вдвічі менше об"єму спирту.
ВідповістиВидалитиВийшло супер! Всі хвалять. ДЯКУЮ!!!
Ну то вже не по тому рецепту)))))
ВидалитиВ ріці Йордані!
ВідповістиВидалитиЯ дуже тішуся, що Вам вдалися пампухи. Бо пампух, то така трохи вередлива штука :) він має добре заміситися, в міру підійти, вчасно обсмажитися, і якщо дотриматися всіх цих нюансів, то пампухи будуть дуже смачні. Вам це вдалося, з чим Вас і вітаю!
Привіт. Спробувала рецепт пампухів - просто супер! Дуже боялась, а ось як "справжня господиня", щось і не договорили :), але ні, все гарно. А основне, що пампухи виросли і не були тверді. Діти їли їз задоволенням. Дякую.
ВідповістиВидалитиПривіт. Я не "справжня господиня" :)) Я просто ділюся своїми рецептами. Готуйте на здоров'я!
ВідповістиВидалитиПрошу сказали а опару що не робити все зразу додавали?
ВідповістиВидалитиРома, я не роблю опару, додаю все одразу і вимішую. Виходять супер пампухи! Всім подобаються і швидко з'їдаються, бо смачні :)
ВидалитиПампухи пречудові!!! Дякую за рецепт
ВідповістиВидалитиНа здоров'я!
ВидалитиРецепт ІДЕАЛЬНИЙ! Кажуть не кожна господиня може зробити гарні пампушки (паску...), але з таким рецептом у всіх получиться. Просто супер: такі пухкі, солодкі. Вчора робила, а вони й сьогодні мякенькі. Вийшло 30 шт, але можна було й робити їх трошки меншими, то я думаю десь 35 пампушків на порцію виходить. СМАЧНОГО ВСІМ!!!
ВідповістиВидалитиДякую! Я теж вчора робила пампухи за цим рецептом, начинка - рожа з цукром перетерта. Дуже смачні вийшли :) Сьогодні зранку так хотілося кави з пампухами :)
ВидалитиA maslo mae bytu prosto mjakum chu roztoplenum na vogni?
ВидалитиМасло має бути розтопленим, в рецепті це вказано.
ВидалитиДодаю ще обтерту шкірку ( тільки жовту) з лимона:)
ВідповістиВидалитиPruvit ysim, zavtra bydy pektu vpershe pampyshku i hochy skorustatus zum rezeptom. Skajit bydlaska jak bytu jaksho ja ne majy mojluvosti roztertu jovtku z zykrom( ja zakordonom, makitr tyt nemaje), i chu mojna gorilky chumos inshum zaminutu.... V mojij simji mu do alkogoly i ne torkaemos, shkoda kyplatu plashky zaradu lojku gorilku
ВідповістиВидалитиLolly, ви жовтки з цукром збийте міксером (я теж в макітрі їх не розтираю) або не збивайте зовсім, все одно будете вимішувати руками чи комбайном, то вони добре вимішаються в тісті .
ВидалитиНу і звичайно, не додавайте горілки взагалі, якщо ви не вживаєте алкоголю. Горілка у цьому рецепті не обов'язкова.
Дякую за рецепт. Дуже смачні пампушки вийшли. Чоловік взагалі не їсть солодкого, то уже 3-й зїв і ще просить. Тісто дуже гарне пухке і пампушки тануть в роті.
ВідповістиВидалитиНа здоров'я!
ВидалитиДоброго вечора. В рецепті натомість масла дала маргарин, а горілку замінила спиртом + щипка солі. Хоч робила перший раз, але вийшли дуже смачні, на наступний день жодного не залишилось:) Дякую Вам!
ВідповістиВидалитиНа здоров'я!
ВидалитиЗа свої 30 років ще таких пухкеньких і смачних пампухів не їв.
ВідповістиВидалитиЧуть не побилися за них :)
Це прекрасно :)
ВидалитиДуже вдалий рецепт дякую)))
ВидалитиСкажіть буть ласка чому тісто може не підрости?а пампушки бути твердими.дякую!
ВідповістиВидалитиПричин чому тісто не підростає може бути декілька, найпоширеніші - це погані старі дріжджі, неправильна температура рідини, в якій дріжджі не працюють і тісто не підростає, може бути холодно в приміщенні кухні, тісто тоді росте дуже повільно або взагалі не росте.
ВидалитиДоречі тісто у цьому рецепті дуже пухке, якщо ваші пампушки вийшли тверді, чи ви чітко дотримувалися рецепту? Чи можливо додали більше борошна?
Христос народився! А якщо додати дріжджі сухі, буде різниця, чи краще звичайні? Дякую!
ВідповістиВидалитиСлавімо його! Я завжди роблю з мокрих звичайних дріжджів, але якщо знайти пропорцію скільки сухих дріжджів потрібно замість мокрих, то я думаю жодних проблем не буде.
ВидалитиСкільки приблизно штук виходить по цьому рецепту?
ВідповістиВидалити50 штук приблизно
Видалитиа що робити з білками?
ВідповістиВидалитиБілки у цьому рецепті не використовуються.
ВидалитиЯкщо у мене залишаються білки, я переважно печу бісквіт на білках, він дуже подобається моїй родині. Рецепт ось тут http://prostirecepty.blogspot.com/2014/05/blog-post_1494.html#more
Христос Рождається!
ВідповістиВидалитиВчора робила за Вашим рецептом пампухи, всього брала в 2 рази більше, вийшло 60 пампухів.
Хочу Вам подякувати, вийшли дуже пухкі та смачні пампухи!
Славімо Його!
ВидалитиКожна господиня робить пампушки різного розміру :)
Ви пишете що святий вечір пісний .Але в пампухи даєте і масло і жовтки то це абсолютно не пісно!!!!!!!!
ВідповістиВидалитиВи праві, це абсолютно не пісно. Але можна приготувати пампушки і їсти їх на наступний день, якщо так строго підходити до посту, це теж варіант.
Видалитибуду пекти по вашому рецепту перший раз взагалі.підскажіть будь-ласка скільки приблизно треба відщіпнути тіста,щоб пампух вийшов не малий і не великий
ВідповістиВидалитиВажко мені так точно сказати, напевно розміром як два грецьких горіхи. В мене виходять пампухи середнього розміру.
Видалитичи можна щось зробити якщо пампух не повністю пропікся всередині?
ВідповістиВидалитиДодатково просмажити їх неможливо. Тісто біля начинки зовсім сире? Чи не все так погано?
ВидалитиНаступного разу смажте на трохи меншому вогні, так вони і не згорять, і просмажаться краще. Потрібна практика :)
Чудовий рецепт! Дякую! Вже готові мої пампухи з рожею і маком)))) Ням-ням. Христос рождається! Веселих свят!
ВідповістиВидалитиСлавімо його! І Вам Веселих свят!
ВидалитиМабуть , ще зараз ті білки, що залишились, використаю за вашим рецептом.
ВидалитиХристос ся рождає! Підкажіть, будь ласка,рецепт сирних пампухів! Дякую!
ВідповістиВидалитиСлавімо Його! На жаль не маю рецепта сирних пампухів.
ВидалитиХристос народився! Пампухи насправді вийшли дуже смачні,тим паче, я їх пекла вперше в своєму житті. Навіть свекруха похвалила.Дуже дякую за рецепт.
ВідповістиВидалитиСлавімо Його! Дуже приємно читати, що Вам вдалися пампухи і що їх оцінила свекруха! Продовжуйте пекти їх з іншими начинками )))
Видалития маю тільки сухі дріжджі... скільки я маю їх покласти? дякую за рецепт
ВідповістиВидалитиЯ не використовую сухі дріжджі. Читала, що їх можна використовувати у пропорції 1:5, тобто для цього рецепту достатньо 10г сухих дріжджів.
Видалитиа дріжжі сухі у вигляді порошку мають бути чи пресовані
ВідповістиВидалитипресовані
ВидалитиХристос народився!Скажіть будь ласка а якщо додати не лише жовтки але й ще білки додати щось зміниться?
ВідповістиВидалитиДякую за рецепт!
Основний смак цих пампухів у тісті! Тому додавайте лише жовтки, ніяких білків, бо тісто буде зовсім іншим.
ВидалитиДуже дякую за рецепт! Перший раз робила пампухи і вони вийшли чудовими, пухкими, ніжними і дуже смачними!
ВідповістиВидалитиНа здоров'я! Пампухи за цим рецептом найсмачніші!!!
ВидалитиДуже дякую за рецепт!!!
ВідповістиВидалитиНа здоров'я!
ВидалитиА якщо молоко холоднето погано?
ВідповістиВидалитиДуже погано!
ВидалитиДякую за рацепт!!!
ВідповістиВидалитиНа здоров'я!
ВидалитиІдеальні пампушки!!!Пекла перший раз,боялась розчаруватися і закинути це діло,але вийшли просто суперові,пухні,тісто смачнезне!!!!Пекла на пів норми і додала цілі яйця,але на резул тат не вплинуло!Доця,фанат пампухів,в захваті,а це головне!!!Дякую за рецепт,вже переписую а книгу рецептів!
ВідповістиВидалитиНа здоров'я, Лесю!
ВидалитиНАСКІЛЬКИ ТЕПЛИМ МАЄ БУТИ МОЛОКО?
ВідповістиВидалити36-40 градусів за цельсієм, пробуйте пальцем, вас не повинно обпікати, але і не має бути прохолодне.
ВидалитиСпробувала рецепт. Вийшли смачні. Дякую. Але в мене чомусь при жарці почали розкриватися. Добре що начинку не у всі поклала. Досмажувала без начинки. Були з маком. Ніби не повинно було так робити. Але...
ВідповістиВидалитиЯ думаю, що вони почали розкриватися, бо начинка підтекла у шви і шви розкрилися при смаженні. Треба добре защипати шви, трохи менше часу давати підходити і класти пампухи в олію швом донизу.
ВидалитиНе розчаровуйтеся, таке буває у всіх господинь.
Рецепт-СУПЕР.Обов'язково додавайте горілку.
ВідповістиВидалитиРобила все по рецепту,пампушки дуже КЛАСНІ.ДЯКУЮ за рецепт.
ВідповістиВидалитиНа здоров'я!
ВидалитиЯ також завжди даю горілку і в тісто, і в олію. Знаю це віддавна. Навіть. як не вживаєте алкоголь, то скільки його там , враховуючи всю масу. А свою добру справу він робить: забирає жир.
ВідповістиВидалитиДоброго вечора! Пробувала Ваш рецепт, та видно не правильно вимісила тісто( не зовсім зрозуміла як це - відставати від рук( то коли робила пампушки, тісто липло( і не дуже пухкі(( Спробую ще раз!)
ВідповістиВидалитиРуслана, коли почнете місити тісто, відчуєте, як воно змінюється, стає густішим і чим довше місите, тим еластичнішим воно буде ставати, почне відставати від рук, не буде липким взагалі. Мусите пам'ятати, що борошно є різним, і можливо вам знадобиться трохи більше борошна, ніж вказано у рецепті.
ВидалитиДякую! Спробувала ще раз і все вийшло!!
Видалитище підкажіть в якій посудині Ви їх випікаєте і скільки олії вливаєте? може маєте відео-майстерклас?))
Я смажу пампухи в трилітровій, не дуже широкій каструлі. Олії наливаю приблизно 1,5 л, так щоб пампухи вільно плавали.
Видалитискажіть будь ласка.яка різниця жарки пампухів на олії і кулінарному жирі.що ви краще порадите.у нас в родині всі чомусь жарять саме на жирі
ВідповістиВидалитиЗоряна, я ніколи не смажила в кулінарному жирі, тільки в олії, тому порівняти не можу.
ВидалитиДуже дякую за рецепт!
ВідповістиВидалитиМушу проконтролювати своїх господинь , бо вже нема ради з тими пампухами, постійно шось напартачать,тими пампухами тільки за собаками кидати...
Нарешті я буду їсти смечні пампухи , як на різдвяному ярмарку.
Я Вас розумію)))
ВидалитиМій чоловік дуже радіє, коли я роблю пампухи, бо після безлічі дегустацій вважає, що ці найсмачніші.