четвер, березня 3

Простий рецепт пампухів

Пампухи традиційна страва на Різдво. З вишнями, з маком, з трояндовим варенням, з повидлом - варіантів багато і всі дуже смакують.
Начинка - це пів справи, тісто теж повинно бути на висоті: пухке, солодке і щоб не втягувало багато олії.
Пропоную почати смажити пампухи зараз, щоб до наступного Різдва стати пампуховим професіоналом (головне самим не перетворитися на пампуха)!

Простий рецепт пампухів.
  • 0,5 л молока
  • 50 г дріжджів
  • 160 г розтопленого масла
  • 3 ст.л. олії
  • 10 ст.л. цукру
  • 6 жовтків
  • 2 ст.л. горілки
  • приблизно 1 кг борошна
Розчинити дріжджі у теплому молоці, додати розтоплене масло, олію, горілку, розтерті жовтки з цукром і просіяне борошно. Вимісити тісто, щоб відставало від руки, і поставити в тепле місце на 40 хв. 
Коли тісто добре підійде, сформувати пампухи - відщипнути шматочок тісто, розплескати на руці, покласти начинку і затягнути всі кінці пальцями, зробивши кульку. Покласти на дошку, посипану борошном, швом до низу і дати підійти 15-20 хв. Якщо начинка дуже волога, то краще смажити пампухи одразу.

У олію для смаження пампухів я додаю 3 ст.л. горілки і розігріваю на середньому вогні. Щоб дізнатися чи олія вже достатньо нагрілася, кладу шматочок тіста, якщо він спливає і починає смажитися, то температура олії нормальна, а якщо він опускається на дно, то олія ще захолодна. Пампухи треба смажити на середньому вогні, щоб всередині вони не були сирі. Також не бажано класти багато пампухів на один раз.

В розігріту олію опускаю пампухи швом донизу; коли обсмажаться, перевертаю на другий бік, потім шумівкою викладаю на решітку і даю залишкам олії стекти. Готові пампухи присипаю пудрою. Смачного!




84 коментарі:

  1. А для чого додавати горілку до олії?

    ВідповістиВидалити
  2. кажуть, горілка не дає пампухам всмоктувати багато олії. але напевно це просто байка :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ні це не байка. Горілку або спирт треба додавати до тіста і до олії. Алкоголь не дає олії перекипати і тому пампушки не смажаться на перегареній олії. А, щоб менше вбирали в себе олії, то треба просто напросто, щоб олія була стабільної температури. Якщо ви підтримуєте температуру гарячої олії, то вам ніколи не буде такого, що пампухи набрались оливи а в середині або недопеклись або залишились сирими.
      Раджу спробувати додавати алкоголь як до олії, так і до самого тіста.

      Видалити
    2. Дякую за роз'яснення, Марія.

      Видалити
    3. Ні, це не байка. Додаю горілку до тіста і до олії, на якій смажу пампушки

      Видалити
  3. Христос хрещається! Пекла я вчора Ваші пампухи. Тільки трішечки змінила рецепт: замісь половини порції масла, я дала 80 гр маргарини. Ще додала щіпку солі. І замість горілки я давала вдвічі менше об"єму спирту.
    Вийшло супер! Всі хвалять. ДЯКУЮ!!!

    ВідповістиВидалити
  4. В ріці Йордані!
    Я дуже тішуся, що Вам вдалися пампухи. Бо пампух, то така трохи вередлива штука :) він має добре заміситися, в міру підійти, вчасно обсмажитися, і якщо дотриматися всіх цих нюансів, то пампухи будуть дуже смачні. Вам це вдалося, з чим Вас і вітаю!

    ВідповістиВидалити
  5. Привіт. Спробувала рецепт пампухів - просто супер! Дуже боялась, а ось як "справжня господиня", щось і не договорили :), але ні, все гарно. А основне, що пампухи виросли і не були тверді. Діти їли їз задоволенням. Дякую.

    ВідповістиВидалити
  6. Привіт. Я не "справжня господиня" :)) Я просто ділюся своїми рецептами. Готуйте на здоров'я!

    ВідповістиВидалити
  7. Прошу сказали а опару що не робити все зразу додавали?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Рома, я не роблю опару, додаю все одразу і вимішую. Виходять супер пампухи! Всім подобаються і швидко з'їдаються, бо смачні :)

      Видалити
  8. Пампухи пречудові!!! Дякую за рецепт

    ВідповістиВидалити
  9. Рецепт ІДЕАЛЬНИЙ! Кажуть не кожна господиня може зробити гарні пампушки (паску...), але з таким рецептом у всіх получиться. Просто супер: такі пухкі, солодкі. Вчора робила, а вони й сьогодні мякенькі. Вийшло 30 шт, але можна було й робити їх трошки меншими, то я думаю десь 35 пампушків на порцію виходить. СМАЧНОГО ВСІМ!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую! Я теж вчора робила пампухи за цим рецептом, начинка - рожа з цукром перетерта. Дуже смачні вийшли :) Сьогодні зранку так хотілося кави з пампухами :)

      Видалити
    2. A maslo mae bytu prosto mjakum chu roztoplenum na vogni?

      Видалити
    3. Масло має бути розтопленим, в рецепті це вказано.

      Видалити
  10. Додаю ще обтерту шкірку ( тільки жовту) з лимона:)

    ВідповістиВидалити
  11. Pruvit ysim, zavtra bydy pektu vpershe pampyshku i hochy skorustatus zum rezeptom. Skajit bydlaska jak bytu jaksho ja ne majy mojluvosti roztertu jovtku z zykrom( ja zakordonom, makitr tyt nemaje), i chu mojna gorilky chumos inshum zaminutu.... V mojij simji mu do alkogoly i ne torkaemos, shkoda kyplatu plashky zaradu lojku gorilku

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Lolly, ви жовтки з цукром збийте міксером (я теж в макітрі їх не розтираю) або не збивайте зовсім, все одно будете вимішувати руками чи комбайном, то вони добре вимішаються в тісті .
      Ну і звичайно, не додавайте горілки взагалі, якщо ви не вживаєте алкоголю. Горілка у цьому рецепті не обов'язкова.

      Видалити
  12. Дякую за рецепт. Дуже смачні пампушки вийшли. Чоловік взагалі не їсть солодкого, то уже 3-й зїв і ще просить. Тісто дуже гарне пухке і пампушки тануть в роті.

    ВідповістиВидалити
  13. Доброго вечора. В рецепті натомість масла дала маргарин, а горілку замінила спиртом + щипка солі. Хоч робила перший раз, але вийшли дуже смачні, на наступний день жодного не залишилось:) Дякую Вам!

    ВідповістиВидалити
  14. За свої 30 років ще таких пухкеньких і смачних пампухів не їв.
    Чуть не побилися за них :)

    ВідповістиВидалити
  15. Скажіть буть ласка чому тісто може не підрости?а пампушки бути твердими.дякую!


    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Причин чому тісто не підростає може бути декілька, найпоширеніші - це погані старі дріжджі, неправильна температура рідини, в якій дріжджі не працюють і тісто не підростає, може бути холодно в приміщенні кухні, тісто тоді росте дуже повільно або взагалі не росте.
      Доречі тісто у цьому рецепті дуже пухке, якщо ваші пампушки вийшли тверді, чи ви чітко дотримувалися рецепту? Чи можливо додали більше борошна?

      Видалити
  16. Христос народився! А якщо додати дріжджі сухі, буде різниця, чи краще звичайні? Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Славімо його! Я завжди роблю з мокрих звичайних дріжджів, але якщо знайти пропорцію скільки сухих дріжджів потрібно замість мокрих, то я думаю жодних проблем не буде.

      Видалити
  17. Скільки приблизно штук виходить по цьому рецепту?

    ВідповістиВидалити
  18. а що робити з білками?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Білки у цьому рецепті не використовуються.
      Якщо у мене залишаються білки, я переважно печу бісквіт на білках, він дуже подобається моїй родині. Рецепт ось тут http://prostirecepty.blogspot.com/2014/05/blog-post_1494.html#more

      Видалити
  19. Христос Рождається!
    Вчора робила за Вашим рецептом пампухи, всього брала в 2 рази більше, вийшло 60 пампухів.
    Хочу Вам подякувати, вийшли дуже пухкі та смачні пампухи!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Славімо Його!
      Кожна господиня робить пампушки різного розміру :)

      Видалити
  20. Ви пишете що святий вечір пісний .Але в пампухи даєте і масло і жовтки то це абсолютно не пісно!!!!!!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ви праві, це абсолютно не пісно. Але можна приготувати пампушки і їсти їх на наступний день, якщо так строго підходити до посту, це теж варіант.

      Видалити
  21. буду пекти по вашому рецепту перший раз взагалі.підскажіть будь-ласка скільки приблизно треба відщіпнути тіста,щоб пампух вийшов не малий і не великий

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Важко мені так точно сказати, напевно розміром як два грецьких горіхи. В мене виходять пампухи середнього розміру.

      Видалити
  22. чи можна щось зробити якщо пампух не повністю пропікся всередині?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Додатково просмажити їх неможливо. Тісто біля начинки зовсім сире? Чи не все так погано?
      Наступного разу смажте на трохи меншому вогні, так вони і не згорять, і просмажаться краще. Потрібна практика :)

      Видалити
  23. Чудовий рецепт! Дякую! Вже готові мої пампухи з рожею і маком)))) Ням-ням. Христос рождається! Веселих свят!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Славімо його! І Вам Веселих свят!

      Видалити
    2. Мабуть , ще зараз ті білки, що залишились, використаю за вашим рецептом.

      Видалити
  24. Христос ся рождає! Підкажіть, будь ласка,рецепт сирних пампухів! Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Славімо Його! На жаль не маю рецепта сирних пампухів.

      Видалити
  25. Христос народився! Пампухи насправді вийшли дуже смачні,тим паче, я їх пекла вперше в своєму житті. Навіть свекруха похвалила.Дуже дякую за рецепт.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Славімо Його! Дуже приємно читати, що Вам вдалися пампухи і що їх оцінила свекруха! Продовжуйте пекти їх з іншими начинками )))

      Видалити
  26. я маю тільки сухі дріжджі... скільки я маю їх покласти? дякую за рецепт

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я не використовую сухі дріжджі. Читала, що їх можна використовувати у пропорції 1:5, тобто для цього рецепту достатньо 10г сухих дріжджів.

      Видалити
  27. а дріжжі сухі у вигляді порошку мають бути чи пресовані

    ВідповістиВидалити
  28. Христос народився!Скажіть будь ласка а якщо додати не лише жовтки але й ще білки додати щось зміниться?
    Дякую за рецепт!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Основний смак цих пампухів у тісті! Тому додавайте лише жовтки, ніяких білків, бо тісто буде зовсім іншим.

      Видалити
  29. Дуже дякую за рецепт! Перший раз робила пампухи і вони вийшли чудовими, пухкими, ніжними і дуже смачними!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. На здоров'я! Пампухи за цим рецептом найсмачніші!!!

      Видалити
  30. Дуже дякую за рецепт!!!

    ВідповістиВидалити
  31. А якщо молоко холоднето погано?

    ВідповістиВидалити
  32. Ідеальні пампушки!!!Пекла перший раз,боялась розчаруватися і закинути це діло,але вийшли просто суперові,пухні,тісто смачнезне!!!!Пекла на пів норми і додала цілі яйця,але на резул тат не вплинуло!Доця,фанат пампухів,в захваті,а це головне!!!Дякую за рецепт,вже переписую а книгу рецептів!

    ВідповістиВидалити
  33. НАСКІЛЬКИ ТЕПЛИМ МАЄ БУТИ МОЛОКО?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. 36-40 градусів за цельсієм, пробуйте пальцем, вас не повинно обпікати, але і не має бути прохолодне.

      Видалити
  34. Спробувала рецепт. Вийшли смачні. Дякую. Але в мене чомусь при жарці почали розкриватися. Добре що начинку не у всі поклала. Досмажувала без начинки. Були з маком. Ніби не повинно було так робити. Але...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я думаю, що вони почали розкриватися, бо начинка підтекла у шви і шви розкрилися при смаженні. Треба добре защипати шви, трохи менше часу давати підходити і класти пампухи в олію швом донизу.
      Не розчаровуйтеся, таке буває у всіх господинь.

      Видалити
  35. Рецепт-СУПЕР.Обов'язково додавайте горілку.

    ВідповістиВидалити
  36. Робила все по рецепту,пампушки дуже КЛАСНІ.ДЯКУЮ за рецепт.

    ВідповістиВидалити
  37. Я також завжди даю горілку і в тісто, і в олію. Знаю це віддавна. Навіть. як не вживаєте алкоголь, то скільки його там , враховуючи всю масу. А свою добру справу він робить: забирає жир.

    ВідповістиВидалити
  38. Доброго вечора! Пробувала Ваш рецепт, та видно не правильно вимісила тісто( не зовсім зрозуміла як це - відставати від рук( то коли робила пампушки, тісто липло( і не дуже пухкі(( Спробую ще раз!)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Руслана, коли почнете місити тісто, відчуєте, як воно змінюється, стає густішим і чим довше місите, тим еластичнішим воно буде ставати, почне відставати від рук, не буде липким взагалі. Мусите пам'ятати, що борошно є різним, і можливо вам знадобиться трохи більше борошна, ніж вказано у рецепті.

      Видалити
    2. Дякую! Спробувала ще раз і все вийшло!!
      ще підкажіть в якій посудині Ви їх випікаєте і скільки олії вливаєте? може маєте відео-майстерклас?))

      Видалити
    3. Я смажу пампухи в трилітровій, не дуже широкій каструлі. Олії наливаю приблизно 1,5 л, так щоб пампухи вільно плавали.

      Видалити
  39. скажіть будь ласка.яка різниця жарки пампухів на олії і кулінарному жирі.що ви краще порадите.у нас в родині всі чомусь жарять саме на жирі

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Зоряна, я ніколи не смажила в кулінарному жирі, тільки в олії, тому порівняти не можу.

      Видалити
  40. Дуже дякую за рецепт!
    Мушу проконтролювати своїх господинь , бо вже нема ради з тими пампухами, постійно шось напартачать,тими пампухами тільки за собаками кидати...
    Нарешті я буду їсти смечні пампухи , як на різдвяному ярмарку.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Я Вас розумію)))
      Мій чоловік дуже радіє, коли я роблю пампухи, бо після безлічі дегустацій вважає, що ці найсмачніші.

      Видалити