Для тіста нам потрібно:
- 200г масла м'якого
- 2,5 склянки борошна (приблизно 375гр борошна)
- 1,5 ч.л. розпушувачу (порошок до печива)
- 4 жовтки
- 3 столові ложки сметани
- 1 склянка цукру
- ванільний цукор
- чорниця промита і висушена
Масло залишаємо при кімнатній температурі, щоб воно стало м'яким. Борошно просіюємо, додаємо порошок до печива і перемішуємо, потім додаємо масло і розтираємо його з борошном. Додаємо цукор, ванільний цукор, жовтки і сметану, швидко замішуємо тісто.
Спочатку буде здаватися, що треба додати ще сметани чи якоїсь рідини, але не раджу цього робити, продовжуйте місити тісто ще 2-3 хв і масло під впливом теплоти рук розм'якне ще більше, тоді тісто добре виміситься і ви зможете сформувати таку кулю, як на фото.
Розігріваємо духовку до 180гр.
Форму для випікання з високими бортами застеляємо пергаментним папером. 2/3 тіста викладаємо на папір, руками розподіляємо по формі, формуємо бортики. Викладаємо ягоди чорниці, легко посипаємо цукром.
Тісто, що залишилося, викладаємо зверху на ягоди (тут я його пощипала руками).
Випікаємо пляцок з чорницями при температурі 180гр протягом години (наглядайте за ним, бо всі духовки різні).
пекла вчора такий пляцок, але з вишнями. і ще зверху дала взбиті білки з цукром (щоб не пропадали). Смакота!!! тільки трошки засолодкий вийшов (через білки). дякую за натхнення! :)
ВідповістиВидалитина здоров'я, Зосю :)
Видалитиприємно, що додаю комусь натхнення!
Я так само роблю тісто пісочне. Це стандартний смачний рецепт. Але в мене всі чорниці витікали , а низ тіста робився глевким. То я прочитала, що треба по любих ягодах посипати крохмаль і він загустить сік. І правда,з крохмалем просто чудово. Коли ріжу то получається ніби серединка з галяреткою чи як то сказати.Одним словом раджу!
ВідповістиВидалитиХм. А в мене низ тіста не став глевким. Чорниці теж трохи витікали. Напевно тіста було більше. А з крохмалем добре буде, знаємо.
Видалити