Я давно планувала спекти хліб без замісу, шукала ідеальний рецепт, читала відгуки і ось нарешті я це зробила. Можу сказати тільки одне - цей хліб просто бомба! Смачний, з хрусткою скоринкою, ідеально пропечений, дуже пористий, трохи схожий на чіабату.
Рецепт простий, простіше не буває, але для випічки треба мати каструлю чи будь яку іншу ємність з товстими стінками і з кришкою. Якщо маєте - прекрасно, якщо ні, то рекомендую пошукати, бо цей хліб того вартує.
- 400г (2,5скл) борошна
- 1 ч.л. солі
- 300г води
- 5г мокрих дріжджів (або 1/4 ч.л. сухих дріжджів)
Просіяти борошно, додати сіль, перемішати (я це робила у великій каструлі). Розчинити дріжджі у холодній воді, вилити у борошно, перемішати 30 секунд. Борошно має повністю зволожитися і має сформуватися грудка тіста, як на фото.
Беремо великий кухонний рушник чи відріз полотна, просіюємо борошно, викидаємо тісто (силіконовою лопаткою дуже зручно відділяти тісто від стінок). З тіста руками формуємо прямокутник, потім загортаємо краї досередини. Нижче є докладне відео, можна подивитися як це робиться.
Накриваємо тісто зверху цим же рушником чи полотном, на якому ми це все робимо, і залишаємо тісто в теплому місці на 2 год.
Випікання хліба без замісу.
За 30хв до того моменту як хліб має вистоятися, ставимо каструлю чи будь яку іншу ємність з товстими стінками, у якій ми будемо випікати хліб, а також кришку до неї, в духовку, розігріваємо духовку до температури 240гр.
Коли хліб вже вистоявся 2 години, а духовка розігрілася до потрібної температури, беремо тісто руками, акуратно вкладаємо його в гарячу ємність для випічки, накриваємо кришкою. Випікаємо 30хв, потім знімаємо кришку і випікаємо ще 20хв, зменшивши температуру до 210гр.
Дуже смачний..)
ВідповістиВидалитиНа здоров'я )
ВидалитиСпасибі за рецепт) Чоловік оцінив)))
ВідповістиВидалитиНа здоров'я!
Видалитиі також спасибі за відео))))
ВідповістиВидалитиВідео класне. Видно як правильно це треба робити, словами можливо так не опишеш.
Видалитиспасибі
ВідповістиВидалитиНа здоров'я! Печіть частіше :)
ВидалитиПідкажіть, будь ласка, з приводу ємності для випікання з товстою стінкою та кришкою. Як гадаєте, чи підійде для такого хлібу скляна ємність, товщиною десь біля 1см? І накрити її фольгою замість кришки.
ВідповістиВидалитиТовщина ємності прекрасна, буде добре тримати тепло, але потрібна кришка, фольга не підходить зовсім, бо вона не акумулює і не віддає тепло, так необхідне у цьому випадку. Можливо ви маєте чавунну гусятницю?
ВидалитиЯ печу у скляній прямокутній формі з кришкою, дуже зручно.
Сьогодні я вперше пекла хліб і почала з цього рецепту.
ВідповістиВидалитиЧоловік похвалив, але мені не дає спокою така річ: м'якуш був ледь-ледь вологуватий, але не липкий, а скоринка рум'яна і хрустка. Тепер думаю, чи достатньо хліб пропікся? Як у Вас виходить?
Марія, в мене виходить якраз такий як ви описали. Вологий м'якуш та хрустка скоринка.
ВидалитиЯкщо ви вагаєтеся, то наступного разу пропечіть хліб трошки довше і порівняйте результати.
Я дослухалася Вашої поради: пекла під кришкою 40 хвилин (на цей раз вибрала режим конвекції, попереднього просто вибрала верхній і нижній нагрів), а без кришки - 20 хвилин і ще 10 потримала при вимкненій духовці (при верхньому і нижньому нагріві). Хліб таки пропікся краще, м'якуш був трошки сухіший.
ВідповістиВидалитиТакож цього разу додала цільнозернової муки (приблизно 40%).
Чоловік сказав, що вийшло набагато смачніше!:-)
Супер! Я рада, що ви експериментуєте і задоволені результатом :)
ВидалитиЯку муку треба брати? 1,2 сорт,чи вищий?Дякую.
ВідповістиВидалитиВ мене борошно вищого сорту.
ВидалитиЧи змащуєте форму?
ВідповістиВидалитиНі, не змащую.
ВидалитиПекли.Все вийшло.Дякуємо за реальний рецепт.
ВідповістиВидалитиНа здоров'я!
Видалити