суботу, жовтня 27

Простий рецепт дуже смачного хліба. Як спекти хліб без замісу.



Я давно планувала спекти хліб без замісу, шукала ідеальний рецепт, читала відгуки і ось нарешті я це зробила. Можу сказати тільки одне - цей хліб просто бомба! Смачний, з хрусткою скоринкою, ідеально пропечений, дуже пористий, трохи схожий на чіабату.

Рецепт простий, простіше не буває, але для випічки треба мати каструлю чи будь яку іншу ємність з товстими стінками і з кришкою. Якщо маєте - прекрасно, якщо ні, то рекомендую пошукати, бо цей хліб того вартує.

Рецепт хліба без замісу. 
  • 400г (2,5скл) борошна
  • 1 ч.л. солі
  • 300г води
  • 5г мокрих дріжджів (або 1/4 ч.л. сухих дріжджів)
Просіяти борошно, додати сіль, перемішати (я це робила у великій каструлі). Розчинити дріжджі у холодній воді, вилити у борошно, перемішати 30 секунд. Борошно має повністю зволожитися і має сформуватися грудка тіста, як на фото.


Накриваємо кришкою і залишаємо при кімнатній температурі на 12год.

Беремо великий кухонний рушник чи відріз полотна, просіюємо борошно, викидаємо тісто (силіконовою лопаткою дуже зручно відділяти тісто від стінок). З тіста руками формуємо прямокутник, потім загортаємо краї досередини. Нижче є докладне відео, можна подивитися як це робиться.

Накриваємо тісто зверху цим же рушником чи полотном, на якому ми це все робимо, і залишаємо тісто в теплому місці на 2 год.


Випікання хліба без замісу.
За 30хв до того моменту як хліб має вистоятися, ставимо каструлю чи будь яку іншу ємність з товстими стінками, у якій ми будемо випікати хліб, а також кришку до неї, в духовку,  розігріваємо духовку до температури 240гр.

Коли хліб вже вистоявся 2 години, а духовка розігрілася до потрібної температури, беремо тісто руками, акуратно вкладаємо його в гарячу ємність для випічки, накриваємо кришкою. Випікаємо 30хв, потім знімаємо кришку і випікаємо ще 20хв, зменшивши температуру до 210гр.


Дати хлібові вистигнути десь 1 годину і тоді вже можна нарізати. Доречі, на наступний день він смакує як свіжоcпечений.

20 коментарів:

  1. Спасибі за рецепт) Чоловік оцінив)))

    ВідповістиВидалити
  2. і також спасибі за відео))))

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Відео класне. Видно як правильно це треба робити, словами можливо так не опишеш.

      Видалити
  3. Підкажіть, будь ласка, з приводу ємності для випікання з товстою стінкою та кришкою. Як гадаєте, чи підійде для такого хлібу скляна ємність, товщиною десь біля 1см? І накрити її фольгою замість кришки.

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Товщина ємності прекрасна, буде добре тримати тепло, але потрібна кришка, фольга не підходить зовсім, бо вона не акумулює і не віддає тепло, так необхідне у цьому випадку. Можливо ви маєте чавунну гусятницю?
      Я печу у скляній прямокутній формі з кришкою, дуже зручно.

      Видалити
  4. Сьогодні я вперше пекла хліб і почала з цього рецепту.
    Чоловік похвалив, але мені не дає спокою така річ: м'якуш був ледь-ледь вологуватий, але не липкий, а скоринка рум'яна і хрустка. Тепер думаю, чи достатньо хліб пропікся? Як у Вас виходить?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Марія, в мене виходить якраз такий як ви описали. Вологий м'якуш та хрустка скоринка.
      Якщо ви вагаєтеся, то наступного разу пропечіть хліб трошки довше і порівняйте результати.

      Видалити
  5. Я дослухалася Вашої поради: пекла під кришкою 40 хвилин (на цей раз вибрала режим конвекції, попереднього просто вибрала верхній і нижній нагрів), а без кришки - 20 хвилин і ще 10 потримала при вимкненій духовці (при верхньому і нижньому нагріві). Хліб таки пропікся краще, м'якуш був трошки сухіший.
    Також цього разу додала цільнозернової муки (приблизно 40%).
    Чоловік сказав, що вийшло набагато смачніше!:-)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Супер! Я рада, що ви експериментуєте і задоволені результатом :)

      Видалити
  6. Яку муку треба брати? 1,2 сорт,чи вищий?Дякую.

    ВідповістиВидалити
  7. Пекли.Все вийшло.Дякуємо за реальний рецепт.

    ВідповістиВидалити