- Це фото минулорічної паски, а тут є її рецепт.
- І ще є інший рецепт паски.
А я цього року вирішила спекти штолю (stollen) з марципаном. В неті є купа інформації про те, що це різдвяна випічка, популярна у різних європейських країнах. Особисто я пробувала stollen з марципаном 8 квітня цього року на католицьку паску. Штоля (stollen) на смак не схожа на нашу звичайну паску, вона містить дуже багато сухофруктів, також вона є більш глевкою і зовсім не пухкою.
Рецепт штолі з марципаном я напишу нижче, можливо хтось теж захоче спробувати її спекти.
Штоля з марципаном
- 75г світлих родзинок
- 50г темних родзинок
- 45 мл рому чи коньяку
- 375г білого борошна
- 2г солі
- 50г цукру
- 0,5г кардамону
- 2,5г кориці
- 40г дріжджів мокрих
- 120г теплого молока
- 50г розтопленого масла
- 1 яйце
- 50г цукатів лимона чи/і апельсина
- 50г мигдалю порізаного грубими шматочками
Для марципанової маси:
- 115г мигдалю змеленого в борошно
- 50г цукру
- 50г цукрової пудри
- 1 ч.л. лимонного соку
- пів яйця
Родзинки підсушити у розігрітій до 180гр духовці протягом 4 хв, залити ромом чи іншим алкоголем та відставити.
У просіяне борошно і прянощі, додати цукор. Дріжджі розвести у теплому молоці і цією сумішшю замісити просіяне борошно. Залишити на 30хв у теплому місці.
До тіста додати розтоплене масло та яйце. Добре місити 8-10хв.
Чисту миску змастити олією чи маслом, викласти тісто, зверху вкрити пергаментом, який теж змастити жиром. Залишити у теплому місці на 2-3 години, щоб підійшло.
Тим часом приготувати марципанову масу: мигдалеве борошно змішати з цукром та половиною розмішаного яйця. Має вийти така м'яка однорідна паста.
Коли тісто підійшло, вийняти його, ще раз вимісити, розкачати у квадрат товщиною 2 см. Зверху викласти родзинки, цукати та грубо порізаний мигдаль. Вимісити тісто, щоб усі компоненти рівномірно розподілилися.
Надати тісту овальну форму, в центрі викласти ковбаску з марципанової маси. Скласти верхню частину тіста донизу, а нижню догори. Тобто загорнути так, щоб вийшов рулет з марципаном всередині. Викласти на змащену бритванку швом донизу, залишити підходити на 45-60хв.
Розігріти духовку 200гр. Пекти штолю протягом 30хв. Спечену штолю вийняти, змастити зверху розтопленим маслом і густо посипати цукровою пудрою.
Немає коментарів:
Дописати коментар