четвер, квітня 12

Печете паску?


Самі печете паску? Якщо так, то хочу нагадати про два перевірених рецепта смачної паски:

  1. Це фото минулорічної паски, а тут є її рецепт. 
  2. І ще є інший рецепт паски.
А я цього року вирішила спекти штолю (stollen) з марципаном. В неті є купа інформації про те, що це різдвяна випічка, популярна у різних європейських країнах. Особисто я пробувала stollen з марципаном 8 квітня цього року на католицьку паску. Штоля (stollen) на смак не схожа на нашу звичайну паску, вона містить дуже багато сухофруктів, також вона є більш глевкою і зовсім не пухкою.

Рецепт штолі з марципаном я напишу нижче, можливо хтось теж захоче спробувати її спекти.
Штоля з марципаном
  • 75г світлих родзинок
  • 50г темних родзинок
  • 45 мл рому чи коньяку
  • 375г білого борошна
  • 2г солі
  • 50г цукру
  • 0,5г кардамону
  • 2,5г кориці
  • 40г дріжджів мокрих
  • 120г теплого молока
  • 50г розтопленого масла
  • 1 яйце
  • 50г цукатів лимона чи/і апельсина
  • 50г мигдалю порізаного грубими шматочками

Для марципанової маси:
  • 115г мигдалю змеленого в борошно
  • 50г цукру
  • 50г цукрової пудри
  • 1 ч.л. лимонного соку
  • пів яйця
Родзинки підсушити у розігрітій до 180гр духовці протягом 4 хв, залити ромом чи іншим алкоголем та відставити.

У просіяне борошно і прянощі, додати цукор. Дріжджі розвести у теплому молоці і цією сумішшю замісити просіяне борошно. Залишити на 30хв у теплому місці.

До тіста додати розтоплене масло та яйце. Добре місити 8-10хв.

Чисту миску змастити олією чи маслом, викласти тісто, зверху вкрити пергаментом, який теж змастити жиром. Залишити у теплому місці на 2-3 години, щоб підійшло.

Тим часом приготувати марципанову масу: мигдалеве борошно змішати з цукром та половиною розмішаного яйця. Має вийти така м'яка однорідна паста.

Коли тісто підійшло, вийняти його, ще раз вимісити, розкачати у квадрат товщиною 2 см. Зверху викласти родзинки, цукати та грубо порізаний мигдаль. Вимісити тісто, щоб усі компоненти рівномірно розподілилися.

Надати тісту овальну форму, в центрі викласти ковбаску з марципанової маси. Скласти верхню частину тіста донизу, а нижню догори. Тобто загорнути так, щоб вийшов рулет з марципаном всередині. Викласти на змащену бритванку швом донизу, залишити підходити на 45-60хв.

Розігріти духовку 200гр. Пекти штолю протягом 30хв. Спечену штолю вийняти, змастити зверху розтопленим маслом і густо посипати цукровою пудрою.



Немає коментарів:

Дописати коментар