четвер, березня 3

Простий рецепт пампухів

Пампухи традиційна страва на Різдво. З вишнями, з маком, з трояндовим варенням, з повидлом - варіантів багато і всі дуже смакують.
Начинка - це пів справи, тісто теж повинно бути на висоті: пухке, солодке і щоб не втягувало багато олії.
Пропоную почати смажити пампухи зараз, щоб до наступного Різдва стати пампуховим професіоналом (головне самим не перетворитися на пампуха)!

Простий рецепт пампухів.
  • 0,5 л молока
  • 50 г дріжджів
  • 160 г розтопленого масла
  • 3 ст.л. олії
  • 10 ст.л. цукру
  • 6 жовтків
  • 2 ст.л. горілки
  • приблизно 1 кг борошна
Розчинити дріжджі у теплому молоці, додати розтоплене масло, олію, горілку, розтерті жовтки з цукром і просіяне борошно. Вимісити тісто, щоб відставало від руки, і поставити в тепле місце на 40 хв. 
Коли тісто добре підійде, сформувати пампухи - відщипнути шматочок тісто, розплескати на руці, покласти начинку і затягнути всі кінці пальцями, зробивши кульку. Покласти на дошку, посипану борошном, швом до низу і дати підійти 15-20 хв. Якщо начинка дуже волога, то краще смажити пампухи одразу.

У олію для смаження пампухів я додаю 3 ст.л. горілки і розігріваю на середньому вогні. Щоб дізнатися чи олія вже достатньо нагрілася, кладу шматочок тіста, якщо він спливає і починає смажитися, то температура олії нормальна, а якщо він опускається на дно, то олія ще захолодна. Пампухи треба смажити на середньому вогні, щоб всередині вони не були сирі. Також не бажано класти багато пампухів на один раз.

В розігріту олію опускаю пампухи швом донизу; коли обсмажаться, перевертаю на другий бік, потім шумівкою викладаю на решітку і даю залишкам олії стекти. Готові пампухи присипаю пудрою. Смачного!




27 коментарів:

  1. А для чого додавати горілку до олії?

    ВідповістиВидалити
  2. кажуть, горілка не дає пампухам всмоктувати багато олії. але напевно це просто байка :)

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Ні це не байка. Горілку або спирт треба додавати до тіста і до олії. Алкоголь не дає олії перекипати і тому пампушки не смажаться на перегареній олії. А, щоб менше вбирали в себе олії, то треба просто напросто, щоб олія була стабільної температури. Якщо ви підтримуєте температуру гарячої олії, то вам ніколи не буде такого, що пампухи набрались оливи а в середині або недопеклись або залишились сирими.
      Раджу спробувати додавати алкоголь як до олії, так і до самого тіста.

      Видалити
    2. Дякую за роз'яснення, Марія.

      Видалити
  3. Христос хрещається! Пекла я вчора Ваші пампухи. Тільки трішечки змінила рецепт: замісь половини порції масла, я дала 80 гр маргарини. Ще додала щіпку солі. І замість горілки я давала вдвічі менше об"єму спирту.
    Вийшло супер! Всі хвалять. ДЯКУЮ!!!

    ВідповістиВидалити
  4. В ріці Йордані!
    Я дуже тішуся, що Вам вдалися пампухи. Бо пампух, то така трохи вередлива штука :) він має добре заміситися, в міру підійти, вчасно обсмажитися, і якщо дотриматися всіх цих нюансів, то пампухи будуть дуже смачні. Вам це вдалося, з чим Вас і вітаю!

    ВідповістиВидалити
  5. Привіт. Спробувала рецепт пампухів - просто супер! Дуже боялась, а ось як "справжня господиня", щось і не договорили :), але ні, все гарно. А основне, що пампухи виросли і не були тверді. Діти їли їз задоволенням. Дякую.

    ВідповістиВидалити
  6. Привіт. Я не "справжня господиня" :)) Я просто ділюся своїми рецептами. Готуйте на здоров'я!

    ВідповістиВидалити
  7. Прошу сказали а опару що не робити все зразу додавали?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Рома, я не роблю опару, додаю все одразу і вимішую. Виходять супер пампухи! Всім подобаються і швидко з'їдаються, бо смачні :)

      Видалити
  8. Пампухи пречудові!!! Дякую за рецепт

    ВідповістиВидалити
  9. Рецепт ІДЕАЛЬНИЙ! Кажуть не кожна господиня може зробити гарні пампушки (паску...), але з таким рецептом у всіх получиться. Просто супер: такі пухкі, солодкі. Вчора робила, а вони й сьогодні мякенькі. Вийшло 30 шт, але можна було й робити їх трошки меншими, то я думаю десь 35 пампушків на порцію виходить. СМАЧНОГО ВСІМ!!!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякую! Я теж вчора робила пампухи за цим рецептом, начинка - рожа з цукром перетерта. Дуже смачні вийшли :) Сьогодні зранку так хотілося кави з пампухами :)

      Видалити
    2. A maslo mae bytu prosto mjakum chu roztoplenum na vogni?

      Видалити
    3. Масло має бути розтопленим, в рецепті це вказано.

      Видалити
  10. Додаю ще обтерту шкірку ( тільки жовту) з лимона:)

    ВідповістиВидалити
  11. Pruvit ysim, zavtra bydy pektu vpershe pampyshku i hochy skorustatus zum rezeptom. Skajit bydlaska jak bytu jaksho ja ne majy mojluvosti roztertu jovtku z zykrom( ja zakordonom, makitr tyt nemaje), i chu mojna gorilky chumos inshum zaminutu.... V mojij simji mu do alkogoly i ne torkaemos, shkoda kyplatu plashky zaradu lojku gorilku

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Lolly, ви жовтки з цукром збийте міксером (я теж в макітрі їх не розтираю) або не збивайте зовсім, все одно будете вимішувати руками чи комбайном, то вони добре вимішаються в тісті .
      Ну і звичайно, не додавайте горілки взагалі, якщо ви не вживаєте алкоголю. Горілка у цьому рецепті не обов'язкова.

      Видалити
  12. Дякую за рецепт. Дуже смачні пампушки вийшли. Чоловік взагалі не їсть солодкого, то уже 3-й зїв і ще просить. Тісто дуже гарне пухке і пампушки тануть в роті.

    ВідповістиВидалити
  13. Доброго вечора. В рецепті натомість масла дала маргарин, а горілку замінила спиртом + щипка солі. Хоч робила перший раз, але вийшли дуже смачні, на наступний день жодного не залишилось:) Дякую Вам!

    ВідповістиВидалити
  14. За свої 30 років ще таких пухкеньких і смачних пампухів не їв.
    Чуть не побилися за них :)

    ВідповістиВидалити
  15. Скажіть буть ласка чому тісто може не підрости?а пампушки бути твердими.дякую!


    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Причин чому тісто не підростає може бути декілька, найпоширеніші - це погані старі дріжджі, неправильна температура рідини, в якій дріжджі не працюють і тісто не підростає, може бути холодно в приміщенні кухні, тісто тоді росте дуже повільно або взагалі не росте.
      Доречі тісто у цьому рецепті дуже пухке, якщо ваші пампушки вийшли тверді, чи ви чітко дотримувалися рецепту? Чи можливо додали більше борошна?

      Видалити