З першого погляду заварні тістечка - це вищий пілотаж :) А насправді нічого складного у приготуванні та випіканні заварного тіста немає. Тут, як і в багатьох рецептах, головне чітко дотримуватися порад і рекомендацій. І все вийде!
Це я лише зараз так можу сказати, а чесно кажучи заварні тістечка вдалися мені не з першого разу, і не з другого, хоча випікала я їх за рецептами з популярних книг відомих кулінарних персон.
Після кількох невдач опустилися руки, але я не здавалася і нарешті знайшла "свій" правильний рецепт :)
Нижче рецепт і багато фотографій з покроковим приготуванням заварного тіста:
На 35 еклерів необхідно:
- 200 г борошна
- 1 ч.л. порошку до печива
- 5 великих яєць
- 180 г масла
- 360 г води (1,5 склянки)
Замість води можна взяти суміш молока з водою у пропорції 50:50.
Треба просіяти борошно і порошок до печива в окрему миску. У каструльці довести до кипіння воду з маслом (масло повинно повністю розчинитися, жодних грудочок), зняти з вогню і всипати одразу все борошно. Енергійно вимішувати ложкою, щоб сформувалася грудка тіста і не було грудочок. Тісто виходить м'яке, маслянисте і легко відстає від стінок каструльки.
Залишаємо тісто вистуджуватися приблизно на 10 хв. Воно не повинно бути гаряче, лише тепле, тому що ми будемо вводити яйця і треба, щоб вони не згорнулися.
Доторкуємося до тіста і, якщо воно не обпікає палець, продовжуємо приготування.
Вводимо яйця по одному, не всі разом! Після введення кожного яйця, енергійно вимішуємо тісто до однорідності. Я робила це ложкою, а не міксером, тому руки втомилися.
Готове тісто гладке та еластичне, не густе і не рідке.
Духовку попередньо розігріваємо до температури 220 гр.
Ви можете сформувати еклери правильної форми за допомогою кондитерського мішка, а можете просто викласти тісто столовою ложкою на бритванку, вистелену пергаментним папером.
Печемо при 220 гр перші 10 хвилин, потім зменшуємо температуру до 200 гр і випікаємо ще 25 хвилин. Духовку не відкриваємо! Печемо тістечка до такої коричневої скоринки, по кухні будуть витати аромати добре пропеченого тіста. Якщо у вас не скляні двері духовки, то можете заглянути через 30 хв випікання.
Якщо витягнути еклери швидше, вони погано пропечуться і опадуть, а також будуть глевкими, буде відчуватися сире тісто. Тому дотримуйтеся рекомендованої температури і часу випічки.
Коригуйте час випічки, якщо ваші вироби менші чи іншої форми. Пам'ятайте про коричневу скоринку!
Готові тістечка сухі, ароматні, з твердуватою скоринкою.
Заради цікавості я зважила найбільший еклер - результат 17 грам, без начинки звичайно.
А начиняти еклери можна заварним кремом, рецепт якого тут. Також можна зробити несолодку начинку: паштет, салат, і вийде такий закусочний варіант.
Як підсумок можу сказати тільки одне, я буду повторювати цей рецепт ще багато разів, тому що дуже вже мені ці заварні тістечка сподобалися.
P.S. Щось так багато написала сьогодні. Але наостанок ще напишу, звідки я взяла цей рецепт.
Якщо ви дивилися серіал "Друзі", то може пригадуєте серію, коли Моніка допитувалася в Фібі за сімейним рецептом дуже смачного вівсяного печива, а потім з'ясувалося, що цей рецепт зовсім і не сімейний, а написаний на пачці з вівсяними пластівцями. Так от рецепт цих смачних заварних тістечок я знайшла на пачці з польським кремом.
Клас. дякую!
ВідповістиВидалитиНа здоров'я!
ВидалитиСкажіть, будьласка, чи можна замість масла використовувати маргарин
ВідповістиВидалитиЯ не використовую маргарин у випічці.
ВидалитиСкажіть чи обов*язково використовувати воду з суммішю молока?
ВідповістиВидалитиНі, не обов'язково. Можна використовувати тільки воду.
Видалитидууууже класні вийшли**)))спасибі**))
ВідповістиВидалитиНа здоров'я! Печіть частіше.
Видалитисупер)очень вкусные.
ВідповістиВидалитиНа здоров'я!
Видалитиа що це за порошок до печива? І де його брати?
ВідповістиВидалитиМоже, в нього є інша назва??
Інша назва - розпушувач до тіста.
ВидалитиА як в них можна добавити начинку?
ВідповістиВидалитиЯ розрізаю поздовж гострим ножем, але не до кінця. Вкладаю 2-3 ложки заварного крему і закриваю.
ВидалитиМожна також начинити за допомогою кулінарного шприца, але в цьому випадку є вірогідність, що всередині тістечка залишаться пустоти, не все буде заповнене кремом.
Дяку за рецепт)
ВідповістиВидалитиВсе вдалося, дуже смачні еклери вийшли!
На здоров'я! Тепер експериментуйте з начинками )
ВидалитиДуже дякую за рецепт! Вийшло супер! Я замість кондитерського шприца (в мене немає) використовувала поліетиленовий одноразовий пакет,в якому прорізала на кутику дірочку, через яку видавлювала крем. Після використання викинула в смітник. Форма вийшла гарна))
ВідповістиВидалитиГарно викрутилися :)
ВидалитиЯ рада, що у вас все вийшло!
Дякую за рецепт, получилися! Я в тісто трішки додала ще солі і цукру на етапі доведення до кипіння води з маргарином (я використовувала маргарин кондитерський). Крем до еклерів я зробила білковий зі смаком апельсину (висушена перетерта апельсинова цедра). В сукупності все ну дуже вже смачно. Дякую.
ВидалитиНа здоров'я! Печіть частіше :)
ВидалитиСмакота)
ВідповістиВидалитиЯ попробувала зробити дві порції але тісто дуже рідке,що зробити.
ВідповістиВидалитиЗробити тісто чітко по рецепту, спочатку одну порцію і випікати, потім братися за наступну.
ВидалитиДуже смачні еклери. Я зробила з сирною начинкою і варенням зі смородини. Дякую за рецепт.
ВідповістиВидалитиПрекрасна начинка, Руслана! Я рада, що вам вдалися еклери.
ВидалитиЧи можна додати соду замість розпушувача і скільки?
ВідповістиВидалитиЯ завжди додавала 1 ч. л. розпушувачу. Стосовно соди - знаю, що її треба менше, ніж розпушувачу, але я би не ризикувала у цьому рецепті і пошукала би розпушувач.
ВидалитиНапишіть будь ласка, як дізнатись яка температура у дух.шафі,якщо не написана температура, а написані цифри? Дуже буду вдячна)
ВідповістиВидалитиНе знаю, бо у моїй духовці вказана температура в градусах Цельсія.
ВидалитиЧи залишаються еклери та профітролі пустими в середині для начинки
ВідповістиВидалитиВсередині еклери порожні, їх можна і треба начиняти.
ВидалитиПереробляла 3 рази і всі 3 рази тісто дуууууже рідке. В чому може бути проблема?
ВідповістиВидалитиЯкщо тісто виходить рідке, значить забагато рідини. Зробіть наступне - коли всипете борошно і розмішаєте його, поверніть каструлю на маленький вогонь і помішуючи дайте зайвій рідині випаруватися. Тісто стане густіше, такої консистенції, як на фото, тоді знімайте з вогню, вистуджуйте і додавайте яйця.
Видалитидякую велике
ВідповістиВидалити