Карпатка належить до тих пляцків, які з'їв і хочеться ще... Цей пляцок легкий та смачний, гарний і вишуканий десерт після невеликої гостини.
У цукерні, де я його вперше спробувала, зазначено, що це улюблений пляцок Папи Римського Йоана Павла II. А ще його дуже доречно спекти на іменини для Карпа :) Тому нижче пишу рецепт Карпатки для Юлі (мами Карпа) та всіх, хто зацікавився.
Тісто:
- 1 скл. борошна
- 1 скл. води
- 125 г масла
- 4-5 яєць
Крем:
- 0,5 л молока
- 3 яйця
- 1 скл.цукру
- 2 ст.л. борошна
- 300 г м'якого масла
Для тіста: розтопити у каструльці масло, додати воду, довести до кипіння і всипати просіяне борошно, енергійно вимішувати до однорідності. Вистудити, щоб було тепле, і по одному додавати яйця, вимішуючи міксером чи в комбайні. Якщо яйця невеликі, то треба 5 шт, якщо досить великі, то достатньо 4 шт.
Тісто повинно вийти гладке, еластичне і блискуче. Я розподіляю тісто на бритванці розміром 40 см*30 см, а потім спечений та вистуджений корж розрізаю навпіл, але можна спекти 2 окремих коржі. Пекти у попередньо розігрітій духовці при 220 гр. протягом 35 хв.
Для заварного крему: змішати молоко з цукром, борошном, яйцями, довести до кипіння, постійно помішувати і варити до загустіння. Вистуджений крем по ложці додавати у збите міксером м'яке масло та продовжувати збивати.
Крем викласти на один корж, накрити зверху другим коржем та посипати цукровою пудрою. Залишити у прохолодному місці для просочування.
Смачного!
Cytryna, дякую за рецептик! Дуже-дуже смачний пляцочок.
ВідповістиВидалитиАле маю питання: в духовці корж росте, і росте, і дійсно схожий на гори Карпати, але от як витягую - то відразу від тих гір одні долини залишаються. Це я щось не так роблю? Може після виключення духовки треба щоб корж ще там трохи посидів?
В мене тісто виходить досить густе, коли викладаю, то розподілити по бритванці не так вже і легко. Корж в духовці підростає і вже не опадає.
ВідповістиВидалитиЯкщо в тебе корж опав, після того як ти його витягнула, то напевно тісто було зарідке, може цього разу ти придбала борошно невисокої якості або тісто зрідло через те, що яйця були достатньо великі.
В духовці після виключення я б не радила його залишати. Краще довше його пропечи або збільши температуру, щоб тісто було коричнувате, але не занадто.
Не розчаровуйся і спробуй ще раз - заварне тісто непроста штука, треба "набити руку". В мене теж не з першого разу вийшло (...і навіть не з третього :)).
Дякую за відповідь, обов'язково спробую ще раз (та ще мабудь і не раз) і "відчитаюсь" про успіхи :)
ВідповістиВидалитищасти! якщо знову не вийде, то приїжджайте на майстер-клас до мене. покажу все вам і розкажу.
ВідповістиВидалитиспасибі за рецепт попробую спекти(надіюся получиться))
ВідповістиВидалития б радила додати у воду дрібку солі. А в рецепті вказати, що перед тим як вводити яйця тісто повинно охолонути. і маленька хитрість-яйця краще втирати ложкою по одному.
ВідповістиВидалитиНадія, ви не уважно читали, в рецепті є слово "вистудити", то про тісто. Там також є про те, що яйця треба додавати по одному. І яйця втирати ложкою не легко, тому я раджу користуватися комбайном чи міксером.
Видалитина який розмір бритванки?
ВідповістиВидалитиВ рецепті написано 40*30 см.
Видалитизаварні тістечка -також улюблені,жоден з рецептів не дав бажаного результату,ваш-це просто ЧУДО,ЩИРО ДЯКУЮ.,ну а пляцок обов'язково спробую-виглядає дуже смачно!
ВідповістиВидалитиНа здоров'я! Печіть частіше та насолоджуйтеся :)
ВидалитиПрошу сказати: у рецепті написано 1 склянка. А це скільки грамів борошна чи мл води? Бо склянки різні. А від правильних пропорцій залежність успішність випічки. Дякую!
ВідповістиВидалитиСклянка 240 мл. води.
ВидалитиДякую. Десерт бомбезний. Шкода фото не вмію прикріпити.
ВідповістиВидалитиДуже смачно і вишукано
ВідповістиВидалитиА яйця в тісто вмішувати в комбайні якою насадкою? Для тіста чи блендером?
ВідповістиВидалитинасадкою для тіста
ВидалитиПривіт вам!
ВідповістиВидалитиПечу. Сидить в духовці, при чому вдруге, бо печу перший раз в житті, і засунула ще раз, бо зрозуміла - щось не так.
І він знову підіймається! Це буде реально ЧУДО, якщо з того ще щось вийде )))
Дякую за кльовий рецепт - він дає другий шанс )))
(причому я у випічці не початківець далеко)
зараз через 10 хвилин виятгну і напишу )))
Падало, засунула третій раз.
Я так розумію, що порушила правило часу - 35 хвилин....
Хто пектиме - навіть 40...і муки навевне більше треба, з 4 яйцями невеликими, по-моєму - зарідке.
Що я впевнена - краще 2 коржі робити з того рецепту.
Витягнула за третім разом)))виросло втретє.
коротше, це не нічого, а мало муки.
А могла би автор висвітлити рецепт у грамах муки і точних мілілітрів води?
З повагою, Любов
Гарного Великодня!
Привіт!
ВидалитиЛюбов, можу порекомендувати ознайомитися з нюансами випікання заварного тіста у рецепті еклерів http://prostirecepty.blogspot.com/2012/02/blog-post_25.html
Прогріти тісто і досягнути правильної консистенції тіста для випікання, як в рецепті еклерів. І не витягувати його з духовки поки не спечеться!
А порошок до печива не йде у тісто?
ВідповістиВидалити:) якби йшов, то я би написала :)
Видалитизаварне тісто не потребує порошку до печива
В мене тісто вийшло суперове.
ВідповістиВидалитиСупер! Значить все правильно зробили.
ВидалитиДуже дякую за пецепт. Пляцок і справді дуже смачний) Вдалий рецепт
ВідповістиВидалити