вівторок, травня 10

Борщ


Я впевнена, що у всіх є свій улюблений рецепт борщу. Хтось любить густіший борщ, інші навпаки; хтось не любить в борщі картоплю, інші не дають капусту; хтось заправляє сметаною в кінці варки, а хтось любить сметану додавати лише в тарілку; одна моя знайома завжди додає в борщ квасолю, інша знайома ніколи не варить борщ на м'ясі; хтось любить борщ щойно з вогню, а інші кажуть, що він смачніший на наступний день...продовжувати можна безконечно... скільки господинь, стільки і рецептів борщу :)



Тут подам рецепт, якого я найчастіше дотримуюся.

На каструлю 3л. треба:

  • м'ясо на ваш смак (я люблю борщ на реберцях, кладу приблизно 400г) 
  • 2 великі морквини
  • 2 середні цибулини
  • корінь петрушки, салери
  • 3-4 картоплини
  • 3 варених бурячки, швидше більших, ніж середніх
  • 1 невелика капустина
  • консервовані томати у власному соку 1 скл. або 3 ст.л. томатної пасти
  • 1 скл. домашньої сметани
  • 1 ст. л. оцту (можна замінити лимонним соком)
  • зелень  
Варимо бульйон. У каструлю з м'ясом кидаємо порізану навпіл цибулину, морквину, корінь петрушки, корінь салери, лавровий лист і перець горошком. Коли закипить, зменшуємо вогонь і регулярно знімаємо піну, щоб бульйон був чистий.

Поки бульйон вариться і пахне на всю кухню, беремо велику сковорідку, натираємо на крупній терці 1 моркву, нарізаємо кубиками 1 цибулю і підтушковуємо овочі на олії до прозорого-ледь золотого кольору, додаємо кілька ложок бульйону і лишаємо побулькати, поки морква не буде готова. Потім вливаємо у сковорідку сметану і томатну пасту (чи дрібно порізані томати у власному соці), змішуємо і відставляємо.

Коли м'ясо ідеально зварилося, виймаємо з бульйону коріння, моркву, цибулю, вони нам вже не знадобляться. М'ясо теж виймаємо і нарізаємо порційно (якщо беру реберця, то я одразу нарізаю їх на порції). Кидаємо у бульйон порізану кубиками картоплю, за 10 хв додаємо капусту, я теж її люблю порізати кубиками, а не соломкою, солимо до смаку. 

Варимо ще хвилин 10, додаємо порізаний дрібною соломкою буряк (або потертий на крупній терці), оцет і вміст сковорідки, де у нас морква, цибуля, сметана і томати. Повертаємо у каструлю м'ясо, доводимо до кипіння, вимикаємо і всипаємо нарізану зелень. Даємо настоятися... Смачного!

Якщо овочі дуже молоді, то час приготування суттєво зменшується. Наприклад, молоду капусту не будемо варити 10-15 хв, їй достатньо 1-2 хв і вона вже м'яка. Також буряк молодий не треба попередньо варити, його можна підтушкувати разом з морквою. У кожного з часом відшліфовується свій ідеальний рецепт :) 

:))) І ще така інформація для роздумів:
Пригадую, як один мій друг, коли ще був неодружений, жартував з дівчатами:
- Ти вмієш варити борщ? Беру...
- Ти вмієш ще й вареники ліпити??? Беру вже зараз!


Немає коментарів:

Дописати коментар