понеділок, лютого 8

Хліб моркв'яно-зерновий


Почну рецепт з передісторії. 
Я дуже люблю посмакувати хлібом, але це має бути якийсь цікавий хліб, обов'язково свіжовипечений. 
Недалеко від  роботи є гарна крамничка, де ми купуємо різні делікатеси на обід, коли хочеться себе потішити чимось смачним, або коли до нас в офіс приїжджають гості. Хтось любить випічку, сири, а я "виступаю" по хлібу :) 
Завжди брала в них темний хліб з сухофруктами або білий з насінням та морквою. І от одного разу я купила в них недопечений хліб з дуже глевким м'якушем, розчарування моє було настільки сильним, що вже наступного дня ми з колегою шукали тих, хто продає ці напівфабрикати. 
Гугл, кілька телефонних дзвінків і загальна картина стає зрозуміла: київська фірма з ідеальним сервісом продає додатки та сировину для хлібопечення на хлібозавод, хлібозавод продає заморожені напівфабрикати дистриб'юторам у регіонах. Менеджер з продажу в регіоні продає ящиками по 10 чи 14 заморожених хлібин, точно не знає скільки в ящику, обіцяє передзвонити і не дзвонить (і добре, що не дзвонить, бо вона говорила по телефону і щось їла одночасно, відповідаючи "да", "нє", "не знаю"). 
В результаті я купила 4 кг моркв'яно-зернового мікса в київської фірми Солес за ціною 39грн за 1 кг і печу хліб сама за їх рецептом. У цей мікс входить насіння льону, насіння соняшнику, вівсяні пластівці, кунжут і сушена морква, якщо ви маєте їх вдома, можете спробувати змішати і спекти хліб.
Моркв'яно-зерновий мікс замочити попередньо з вечора в теплій воді 40 градусів у співвідношенні 1:1 або залити гарячою водою і дати настоятися 2-3 години. Замочування обов'язкове, потім зерна віддають вологу при випіканні, а не забирають її з тіста.
  • 400 мл води
  • 25 г дріжджів мокрих
  • 850 грам борошна 
  • 20 г солі
  • 30 г цукру
  • 20 г олії
  • 150 г моркв'яно-зернового мікса і 150 г води для його замочування
У теплій воді розчиняю дріжджі, сіль, цукор. Поступово додаю добре просіяне борошно, олію і замочений мікс. Я вимішую тісто руками 8-15 хвилин. 

Вимішане тісто накриваю рушником і ставлю в тепле місце на 30 хв, щоб підійшло. Потім розподіляю його у форми, змащені жиром і посипані борошном, знову ставлю в тепле місце на 40 хв. Тим часом нагріваю духовку до температури 230 градусів. Гарно побризкаю хліб водою і печу 15 хв при 230 гр., потім зменшую до 200 гр і печу хліб ще 40 хв. Якщо у вас вужчі форми та менші хлібини, печіть 20-30 хв в залежності від розміру хліба.  Добре випечений хліб повинен мати температуру 95 градусів всередині.





4 коментарі:

  1. Дабрий день. Хочу спробувати спекти такий хліб. Чи можна використати свіжу потерту моркву, бо такого міксу у мене нема?

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Свіжа морква соковита, не варто її використовувати. У цьому міксі морква суха. Може спробуйте моркву натерти на середній терці, трохи підсушити в духовці на пергаменті, щоб вийшла зайва волога.

      Видалити
  2. Доброго дня! Скажіть, будь-ласка, де Ви купували такий мікст? Дякую!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. В київської фірми Солес, я написала про це в пості.

      Видалити