пʼятницю, січня 4

Кутя


Я дуже люблю кутю і щороку на обидві вечері її готую. Люблю досить густу кутю з великою кількістю маку і гречаного меду.


Моя кутя складається з таких інгредієнтів:
  • пшениця 
  • мак
  • горіхи
  • родзинки
  • мед
  • трохи цукру
Смачна кутя - це насамперед якісні продукти. Пшеницю купую в магазині, суху і добре очищену від зовнішньої оболонки, а мак і родзинки шукаю на базарі, обов'язково пробую їх, щоб мак не гірчив, а родзинки були без кісточок і середнього розміру, невеликі. Мед гречаний і горіхи маю свої.

Пшеницю замочую на ніч водою, зранку промиваю і відварюю до готовності, як правило не довго, 20-30 хвилин, воду зливаю і залишаю пшеницю охолоджуватися.
Мак запарюю кип'ятком, а коли вода вихолоне, зливаю її. За потреби мак промиваю і розтираю дерев'яним макогоном невеликими порціями у макітрі з додаванням цукру (1ст.л. на порцію, так швидше розітреться).
Родзинки промиваю, запарюю гарячою водою, добре відтискаю.
Горіхи ріжу невеликими шматочками.

В протертий мак додаю відварену пшеницю, не всю відразу, а потрохи, бо я люблю багато маку і мало пшениці. Коли досягнуто балансу в цьому питанні, додаю родзинки, горіхи і мед, перемішую, якщо кутя недостатньо солодка, то додаю ще меду.

Христос рождається!

2 коментарі:

  1. я уже кілька років підряд мелю добре запарений мак на кавомолці: дочка сказала, що навіть смачніший ніж тертий у макітрі. Щоби краще моловся, додаю цукор і трішки води. почала так робити, бо не мала макітри, а тепер уже і не хочу терти- хай електрика працює :)
    Гарного Різдва!

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Гарна ідея! А я не маю кавомолки і до того ж люблю дотримуватися традицій. Кутя для мене не просто страва на Святу Вечерю, а щось більше: спогади з дитинства, коли ми їздили на Вечерю до бабці в село, терли мак в макітрі, клали сіно на стіл під скатертину і під стіл також, вуйко вносив дідух в хату, вінчував, ми дуже довго колядували...
      Зараз, коли тру мак в макітрі, думками переношуся в часи, які більше ніколи не повторяться.

      Видалити